Handlamineren
Spray up
Koudpersen
Druk injectie
Vacuüminjectie
Handlamineren
Handlamineren is een techniek waarvoor een open mal nodig is. De mal wordt als eerste behandeld met een lossingmiddel waarna er een kleurlaag in de mal wordt aangebracht. Later wordt er een laag aangebracht van glasvezelmatten doordrenkt met polyesterhars. Na uitharding wordt het product uit de mal gehaald en afgewerkt. Bij deze manier van werken kan de opbouw van een product nauwkeurig in de gaten gehouden worden waardoor dit dé manier is om complexe vormstukken te fabriceren. Het is een arbeidsintensief proces waardoor het geschikt is voor enkelstukswerk of kleine series. Toepassingen zijn o.a. : onderdelen van kermisattracties, beschermkappen, watervoertuigen, decoratieve producten, geveluitstraling etc.
Spray-up
Met Spray-up wordt het polyester met een spuit op de mal aangebracht. Deze manier passen we toe wanneer er relatief grote of ‘vlakke’ producten gevraagd worden. Toepassingen zijn o.a. : fietsenstallingdaken, modulaire kasten, grote decoratiedelen, kermisattractie onderdelen, persoonsbehuizingen, beschermkappen, plantenbakken, etc.
Persen, druk,- en vacuüminjectie
Voor de technieken persen, druk- & vacuüm injectie wordt gebruik gemaakt van een gesloten maltechniek. Vacuüm,- en drukinjectie worden ook wel RTM genoemd (Resin Transfer Moulding) Gesloten mallen zijn gunstig voor het product; het wordt tweezijdig glad en de maatvoering is beter in de hand te houden. De kwaliteit van het polyester is beter dan bij een open mal. Ook is het gunstig voor de omgeving, een gesloten mal levert minder uitstoot van oplosmiddelen op.
Bij persen wordt de ondermal ingelegd met de benodigde glasvezelmatten, waarna de polyesterhars er op gegoten wordt en de bovenmal gesloten. Daardoor wordt de hars door de glasmat geperst. De malkosten zijn hoger maar de verwerkingskosten flink lager. Daardoor wordt persen gebruikt voor kleinere producten waarvan grotere series worden afgenomen.
Met vacuüminjectie wordt in de ondermal de benodigde glasvezelmat, eventueel schuim en/of staalwerk gelegd. Daarna wordt de mal gesloten en de polyesterhars o.a. met behulp van een vacuümpomp de mal in gezogen. Hierdoor ontstaat een hoger glasgehalte waardoor het product relatief sterker wordt. Ook blijft er minder lucht in het polyester achter wat gunstig is voor de uiteindelijke kwaliteit. Deze techniek wordt toegepast voor grotere "rechttoe rechtaan" producten.
De werkwijze bij druk injectie is vrijwel dezelfde. Nu wordt echter druk toegepast om de hars de mal in te duwen. Deze techniek levert hoogwaardige producten op. Het gebruik van hoge druk stelt zijn eisen aan de mal dus de malkosten liggen hoger. Het is daarom geschikt voor producten waarbij de kwaliteit van het eindproduct maatgevend is.
|